OP BEZOEK BIJ: GEBROUWEN DOOR VROUWEN

Gebrouwen door Vrouwen is in 2013 opgezet door de 2 zussen Do en Tessel de Heij en is begonnen als hobby. Do vertelt ons tijdens een bakkie radically good koffie alle inside information.


Hoe is het allemaal begonnen?

Ik werkte bij een IT bedrijfje. Er was daar een stagiair en die brouwde op zijn woonboot zijn eigen bier. Dat nam hij vrijdagmiddag mee naar kantoor. Hij vertelde dat het helemaal niet zo ingewikkeld is en welke stappen je moet doorlopen. Je mag geen jenever stoken thuis maar je mag dus wel je eigen bier brouwen. Dat was voor mij echt een eye-opener. Die collega heeft me helpen starten en toen ben ik naar de Brouwmarkt gegaan, een grote doe het zelf winkel voor food en drank. Die dag heb ik meteen mijn eerste biertje gemaakt. Deze was best goed gelukt. Dat gaf me de motivatie om door te gaan.

Rond die tijd kwam mijn zus Tessel terug uit Australië en is mij gaan helpen, omdat het best veel werk is. Je moet veel sjouwen en je moet goed opschrijven wat je doet. En goed schoonmaken. Dus dat deden we vanaf toen samen na het werk en in het weekend. We hebben zelfs een keer op 1 januari staan brouwen, met een kater.

Op een geven moment hadden we twee recepten die goed lukten: Een tripel en een witbier met de kruiden van gin. Die maakten we vaker en gaven we ook weg als cadeautjes. Een café-eigenaar had via-via zo’n biertje gekregen en vond het verhaal goed, hij wilde het in zijn café verkopen. Dit durfden we eerst nog niet zo goed aan. Maar hij was vasthoudend en vroeg of we op grotere schaal konden brouwen. Dit konden we niet thuis doen. Uiteindelijk hebben we toen een ketel gehuurd en daar ons eigen recept gemaakt op grotere schaal. Dat was in 2015.

Toen begon ook de hype van het speciaalbier dus veel brouwerijen hadden op dat moment meer capaciteit nodig. Er was weinig ruimte. Daarom zijn we eerst gaan vragen of we op excursie mochten met de uitleg: ‘wij zijn vrouwen en we willen brouwen’. Eén brouwerij belde terug in de slappe lach en vertelde dat hij nooit brouwde met vrouwen. En dus mochten we daar komen brouwen.

Bestaat jullie doelgroep ook voornamelijk uit vrouwen?

De verdeling is 50 – 50 maar dat is relatief veel. Over het algemeen zijn het natuurlijk meer mannen die bier drinken. Door de naam Gebrouwen door Vrouwen en bijvoorbeeld Bloesem Blond durven vrouwen het wel te proeven. We krijgen hierdoor ook veel vrouwen over de drempel om speciaalbier te proberen. We brouwen meer met kruiden dan met hop. Het zijn daardoor geen bittere bieren.

Wat was het punt dat je je baan opzegde?

Toen we net begonnen hadden we twee verkooppunten en bij beiden een releaseparty gegeven. We hadden viltjes laten maken en mensen namen die mee de stad in. De volgende dag hadden we al cafés in de mailbox die ons bier wilden. Bizar vonden we dat. Uiteindelijk ging het sneeuwballen zonder dat we zelf het aan het verkopen waren. We hadden eerst niets door. Pas in oktober 2015 werd het echt heel druk. We moesten stoppen met nieuwe klanten aannemen of de sprong wagen. Toen besloten we per 1 januari 2016 onze banen op te zeggen. Na twee maanden konden we onszelf al uitbetalen. We merkten wanneer je het aandacht gaf, het ook heel hard ging groeien.

Hoe zet je de stap naar supermarkt?

We hebben heel lang nee gezegd. Vorig jaar november hebben we meegedaan aan de Product Pitch van Albert Heijn waar je een investering kon winnen, met een coach. Wij vonden dat dat een goede manier was om toch het schap op te gaan.

Hebben jullie nog internationale ambities?

Er is paar keer een palet naar China gegaan. Omdat ze westerse producten als een soort statussymbool zien. Het wordt daar online verkocht en in een paar cafés. Ze vertalen het daar in vier Chinese tekens als ‘beautiful lady craft beer’.

Waar halen jullie nieuwe Inspiratie voor nieuwe varianten vandaan?

We kijken wat we lekker vinden in andere drankjes. Zoals de Gin Weizen is geïnspireerd op de Gin Tonic. En bij de Bloesem bBond zagen we overal van die vlierbloesem limonade en tonic. En toen waren we ook op zoek naar een soort lentebier. Gember Goud was al heel lang een droom, omdat je wel van die gingerbeers hebt, maar die zijn altijd heel zoet en zonder alcohol.. We zijn altijd aan het experimenteren met smaken. Zo zijn we nu ook bezig met een pompoenbier!

Wat is jouw favoriet?

Gember Goud vind ik echt de beste, maar ze hebben allemaal een goede smaak. Op een bierfestival drink ik vaak Gin Weizen. Die drinkt wel het lekkerst weg, maar we maken sowieso alleen wat we zelf lekker vinden.

Hoe hebben jullie gehoord van Moyee Coffee?

Tessel (de zus van Do) komt erbij zitten: Ik ken Bart via de middelbare school. Hij heeft zo’n rode truck en komt hier wel eens langs om hoi te zeggen. Ik bel hem altijd wanneer ik iets wil weten over koffie.

Toen we een ‘hipster koffie-apparaat’ bij de tweedehands winkel zagen heb ik hem gevraagd of dit wat was. En ook gelijk gevraagd om erbij te helpen. Toen heeft hij ons zo’n minicursus gegeven met daarbij Moyee coffee. We kochten eerst koffie bij de Kweker, maar dat was niks bijzonders en het was ook niet goedkoper. Toen zijn we bij Moyee terechtgekomen.

We worden steeds meer koffieliefhebbers. Maar we zijn geen echte kenners. We drinken het met veel melk erin. Dus vaak cappuccino’s of latte’s. We hebben eens een Espresso Stout bier gemaakt, een donker bier met espresso, dus daar kunnen we wel een keer Moyee Coffee ingooien. 😉

Like this article?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram